Dorpsoverleg 2022

Voorzitter van de Samenstichting Johan Wagenmakers opent het dorpsoverleg door alle aanwezigen (46 dorpsbewoners) hartelijk welkom te heten. Wethouder Joop Kouters was ook vertegenwoordigd namens het college, helaas kon burgemeester Bernd Roks met reden niet aanwezig zijn.
Zoals ook in de uitnodiging beschreven stond dat door het coronavirus drie maal het dorpsoverleg geen doorgang kon vinden en dat dit nu het eerste dorpsoverleg sinds de oprichting van de Samenstichting Oud Gastel in 2019 is.

De voorzitter vertelt in het kort het doel waar de Samenstichting voor staat. De leefbaarheid van de kern Oud Gastel te bevorderen en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Om dit te kunnen bereiken gaat de Samenstichting samen met de inwoners en de gemeente participeren in projecten in de leefomgeving en de communicatie tussen de gemeente en inwoners verbeteren.

Na een stukje geschiedenis hoe de Samenstichting tot stand gekomen is worden alle leden van de Samenstichting voorgesteld aan de aanwezigen.

De voorzitter geeft aan dat het voornaamste doel is van een (jaarlijks in te plannen) dorpsoverleg enerzijds het informeren over projecten en zaken waar de Samenstichting zich mee bezighoudt en anderzijds niet onbelangrijk het ophalen van input over allerhande zaken die invloed hebben in de leefomgeving van de inwoners van Oud Gastel. Na de pauze van het dorpsoverleg was er uitgebreid de tijd genomen voor input vanuit de aanwezigen (zie verder in het verslag).

Om de 6 weken houdt de Samenstichting een vergadering waarbij alle lopende en allerhande zaken besproken worden. Hierbij is ook een ambassadeur (vertegenwoordiger vanuit de gemeente) aanwezig. Deze zorgt dat de lijnen kort blijven en dat wij kunnen communiceren met de juiste persoon binnen de gemeente. De ambassadeur voor Oud Gastel is Anton de Beer.

Anton stelt zich voor en legt uit wat zijn rol is als ambassadeur binnen de gemeente.
De ambassadeur is de contactpersoon bij de gemeente voor inwoners met ideeën. Deze probeert hij dan ook in te brengen binnen de gemeente.
Initiatieven zijn goed voor bijvoorbeeld de sociale samenhang, veiligheid, maatschappelijke betrokkenheid en de leefbaarheid in Oud Gastel. Goede ideeën worden beloond binnen de gemeente door het uitreiken van een Pluim. Hier zit een bedrag van 250 euro aangekoppeld als beloning.
Anton vraagt aan de aanwezigen of men na wil denken wie er in Oud Gastel op dit moment een Pluim verdient en deze door te geven aan hem.

Informatie van projecten en zaken waar de Samenstichting zich mee bezighoudt worden door enkele leden toegelicht. O.a.

  • Aanleg stamriool en renovatie Markt en Dorpstraat.
    Johan de Wildt van de Samenstichting licht e.e.a. toe. Het doel van dit project, de planning/voortgang en de reden van de vertragingen waar de aannemer tegen aangelopen is.
    O.a. doorgang bij Onder de Toren in de korte dreef en de Archeologische vondst van een waterput op de markt (stamt uit ongeveer 1700). Er is besloten dat deze waterput behouden en zichtbaar moet zijn. Hiervoor is een parkeerplaats opgeofferd en de put opgemetseld en kan door een glazen deksel op de put de binnenzijde bezichtigd worden.
  • – Groot onderhoud N268 (provinciale weg vanaf stoplichten rijksweg 17 naar rotonde tussen rijpersweg en Stampersgat en de weg naar de A4 nabij Dinteloord)
    Arno van de Maarel van de Samenstichting licht e.e.a. toe aangaande dit project.
    De provincie Noord Brabant heeft gevraagd aan de omliggende Samenstichtingen om aan dit project mee te denken/helpen. O.a. met name over de fietsoversteekplaats bij de Rijpersweg en andere veiligheid/ verbetermaatregelen rondom dit traject. De planning is dat 2e kwartaal 2024 dit project tot uitvoering komt. (lange voorbereidingstijd).
  • Aanpak voet – en fietspaden
    Arno van de Maarel licht e.e.a. toe rondom dit project. Vanuit de gemeente is er een onderzoek (ingeschakeld adviesbureau APPM) gestart inzake wandel en fietspaden in de gehele gemeente Halderberge. In het kader van dit onderzoek zijn er diverse bijeenkomsten geweest om in kaart te brengen welke routes ervaart men goed wat moet er verbeterd worden en alsook nieuwe ideeën zijn aangedragen voor nieuwe voet- en fietspaden in de gemeente. Deze worden nu uitgewerkt en hier zal later een voorstel gepresenteerd worden.
  • KOM NOORD
    Arjan van der Weegen van de Samenstichting licht e.e.a. toe rondom dit project.
    De Samenstichting is benaderd door vertegenwoordigers van de nieuwe wijk Kom Noord. Deze hebben diverse verbeterpunten aangedragen i.v.m. extra veiligheidmaatregelen in de wijk. Deze verbeterpunten heeft de Samenstichting gedeeld met de gemeente. Arjan legt uit welke punten er besproken zijn. Voornaamste voorstel is om een doorsteek te maken vanuit Kom Noord richting de karolinawijk zodat de schoolgaande kinderen niet over de drukke smalle Oudendijk hoeven te fietsen/lopen. Dit ligt nu ter beoordeling bij de gemeente.

Gestelde vragen en geven van input vanuit aanwezigen richting de Samenstichting.

  1. Waarom zitten wij hier, voor mezelf of als vertegenwoordigen van de vereniging?
    Antwoord; Beiden, is voor iedere inwoner van Oud Gastel bedoeld.
  2. Wij hebben langlopende problemen maar we komen er binnen de gemeente er niet doorheen.
    Antwoord; Daar kan de Samenstichting in bemiddelen. Graag deze melden bij ons via info@samenstichtingoudgastel.nl
  3. Reeds 15 jaar wateroverlast in de straat Kuipershof en er wordt niets of weinig aangedaan, kan de Samenstichting hier met de gemeente meedenken aan een oplossing?
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  4. Verharde wandelpad in het Gastels bos is zeer slecht verlicht, kan hier iets aangedaan worden door bv. extra lichtmasten te plaatsen.
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  5. Vrouwen van Nu willen een dorpshuis in Oud Gastel, speciaal voor kleine verenigingen. Vraagt hulp aan Samenstichting wat de mogelijkheden zijn.
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  6. Doorgang tussen Peter Bus en dokter Andringa is een gevaarlijke oversteekplaats. Zou hier een Zebra pad geplaatst kunnen worden om de oversteek te maken richting Sweere?
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  7. Er is behoefte aan een honden uitlaatveldje in de buurt van de Meireweikes?
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  8. Verzoek om een extra afvalbak met hondenpoepzakjes te plaatsen in de Korte Dreef?
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  9. Midden in de bocht nabij de DA op de Markt-Dorpstraat is een zebra-pad geplaatst, is dit niet op een gevaarlijke plaats gezien het slechte overzicht in de bocht?
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  10. Als het slecht weer is worden de schoolgaande kinderen door de ouders met de auto naar de basisschool gebracht met als gevolg een enorme drukte waardoor er onveilige situaties ontstaan. Kan hier iets aan gedaan worden?
    Antwoord; Dit is de verantwoordelijkheid van de ouders, hier moet men volwassen mee omgaan.
  11. Staat Oud Gastel toeristisch op de kaart?
    Antwoord; Jazeker, ook met de lindeboom en ook de waterput wordt vernoemd.
  12. Einde van de Rijpersweg is de weg opnieuw aangelegd, echter deze is zo breed gemaakt dat het een racebaan geworden is. Kan hier iets aan gedaan worden?
    Antwoord; Onze wijkagent Kees Fikke geeft aan dat dit bekend is en dat er snelheidsvertragende maatregelen getroffen moeten worden door bv. Bloembakken te plaatsen op de weg.
    Antwoord; Wordt opgenomen.
  13. Tekort aan woningen is groot in Oud Gastel. Nu ligt er een braakliggend terrein waar de Lindeschool gestaan heeft. Wat gaat er met die grond gebeuren? Zou een mooie plaats zijn voor seniorenwoningen te bouwen.
    Antwoord; Wethouder Kouters geeft aan dat ze dat nog niet weten wat daar mee gaat gebeuren. Gevraagd aan de inwoners om zelf input/plannen te geven richting de gemeente om zodoende mee te denken.
  14. Bij de Van Mattenburgstraat is de groenvoorziening nog niet afgewerkt. Dit is een onderdeel van het project Stamriool Oud Gastel.
    Antwoord; Wethouder Kouters stelt voor deze te melden via de Buiten Beter APP, Graag ook foto’s toevoegen en dan wordt er binnen enkele dagen terugkoppeling op gegeven.
  15. Welke Samenstichtingen zijn er betrokken bij Groot Onderhoud N268?
    Antwoord; Arno geeft aan dat dit Samenstichtingen Stampersgat, Dinteloord en Oud Gastel zijn.
  16. Milieustraatje parkeerplaats Kruidenlaan wordt een vuilnisbelt. Worden regelmatig bankstellen, tuinstoelen en vuilniszakken gedropt. Kan hier betere controle op komen of extra maatregelen getroffen worden om dit te voorkomen?
    Antwoord; Dit probleem is bekend binnen de gemeente en zoekt naar oplossingen. Alles draait ook om de discipline van de inwoners. Wordt verder opgenomen.
  17. Kan de Samenstichting een rol spelen i.v.m. het stoppen van vrijwilligers welke de organisatie van de wandelvierdaagse op zich namen zodat deze wandelvierdaagse niet gaat verdwijnen?
    Antwoord; Er zijn reeds nieuwe vrijwilligers aangemeld die deze op zich willen nemen. Ze zullen dit op een nader te bepalen tijdstip naar buiten brengen.
  18. In de kerkstraat ter hoogte van voormalige woning van Dokter Walet is een gevaarlijke verkeersituatie gezien de beperkte doorgang en er ook auto’s geparkeerd staan. Zou hier naar gekeken kunnen worden voor verbeterde verkeersmaatregelen i.v.m. veiligheid van de weggebruikers?
    Antwoord; Wordt opgenomen.

Slotwoord;
Nadat Karel Bartelen van de Samenstichting een boodschap richting de aanwezigen gegeven had (houd het vooral dorps) sluit onze voorzitter het dorpsoverleg en bedankt alle aanwezigen voor hun aanwezigheid en goede input. Wij hopen met dit dorpsoverleg dat voor de inwoners duidelijk geworden is waar de Samenstichting voor staat.
Heeft uw een vraag of idee over de leefbaarheid in uw omgeving. Neem dan contact op met de Samenstichting info@samenstichtingoudgastel.nl . Wij kunnen dan samen met de gemeente in gesprek gaan.

Scroll naar boven